5 TIPS UNTUK KEKALKAN TENAGA IBU HAMIL SEMASA TRIMESTER KETIGA

 

Sewaktu kehamilan, perkara yang paling penting untuk ibu hamil ketahui adalah dia tidak keseorangan. ini kerana bayi di dalam tubuh sewaktu trimester ketiga akan meletakkan tekanan yang kuat, sekaligus menjadikan diri sangat letih. Oleh sebab itu, terdapat 5 tips yang sangat baik untuk ibu hamil amalkan untuk kekalkan tenaga sewaktu kehamilan trimester ketiga.

1. BUAT SENAMAN RINGAN


Walaupun kita berasa letih, senaman ringan seperti 10 hingga 15 minit berjalan boleh dilakukan di pejabat dan rumah serta amalkan senaman regangan dan kurangkan aktiviti yang menyebabkan kesihatan terjejas. ia juga dipercayai dapat membantu memudahkan proses bersalin!

2. PILIH MAKANAN SIHAT


Ibu mengandung perlu prihatin tentang jumlah makanan yang diambil. Lebihkan tenaga dengan mengambil protein, karbohidrat yang tidak diproses dan lemak sihat. Gantikan nasi dan pasta dengan karbohidrat sihat seperti bijirin penuh dan roti

3. REHAT YANG BERKUALITI


Kelesuan ketika mengandung juga dapat dicegah dengan mendapatkan rehat yang secukupnya. Pastikan anda tidur lebih awal waktu malam dansekejap pada waktu tengahari jika sempat. Kurangkan minum air sebelum tidur supaya anda tidak perlu ke tandas tengah malam.

4. BANYAKKAN MINUM AIR KOSONG @ MINERAL


Mengandung atau tidak, antara punca utama keletihan ialah kekurangan air dalam badan. Lebihkan pengambilan air kosong pada waktu siang. Boleh minum jus buah atau teh tanpa kafein untuk kelainan. jangan tinggal air kosong ye!

5. AMALKAN PEMAKANAN TAMBAHAN


untuk penjagaan seratus peratus, tidak salah ibu hamil mencuba pemakanan tambahan. Ibu hamil perlu mengambil makanan tambahan untuk tingkatkan tenaga seperti jus mamariam. Ini kerana jus mamariam diformulasikan untuk ibu hamil dan bayi dalam kandungan lebih bertenaga untuk hari2 yang akan mendatang.

Penjagaan kehamilan pada trimester ketiga merupakan penjagaan ibu hamil pada peringkat terakhir sebelum bersalin. Ini adalah kerana risiko kepada ibu hamil itu sendiri jika kekurangan tenaga boleh menganggu proses bersalin dan ketahanan tubuh badan. Jika ibu hamil terlalu lemah, ianya boleh menyebabkan kematian kepada ibu dan bayi.

Comments

  Leave a Reply

  Your email address will not be published. Required fields are marked *

  Latest articles

  KENAPA PERLU BUKA BUKU PINK?

  Salah satu perkara utama apabila anda mengetahui bahawa anda hamil adalah untuk membuka buku pink. Bila waktu sesuai buka buku pink ibu mengandung? Bagi ibu-ibu yang baru pertama kali bakal [...]
  Read more

  7 Pantang Larang Ketika Berpantang

  Waktu berpantang adalah waktu yang sukar untuk ibu yang baru sudah bersalin.Kenapa waktu berpantang dianggap waktu sukar ? Hal ini adalah kerana waktu berpantang adalah waktu dimana ibu-ibu hamil perlu [...]
  Read more
  Let's get Social ! Follow us on Social Media :
  Need Help ?
  Phone : +609-667 1410
  Operation Hour :
  Sun - Thu : 9:00am - 5:30pm
  Fri : 9:00am - 11:00am
  Disclaimer
  Product effectiveness depends on individual suitability.
  Each result may different for every individual.
  Copyright 2023 © Mamariam Sdn Bhd 201601043013(1213955-V). All rights reserved.
  RM0.00 0
  Cart

  No products in the cart.

  Continue Shopping