BAHAYA BILA ISTERI HILANG HORMAT DAN KEPERCAYAAN PADA SUAMI.

AWAS !! BAHAYA BILA ISTERI DAH MULA HILANG HORMAT DAN KEPERCAYAAN PADA SUAMI

Bagi yang sudah berkahwin, segala benda pastinya akan dikongsi bersama suami isteri. Suami adalah ketua keluarga dan pelindung buat isteri dan juga anak-anak.

Namun demikian, kepercayaan dan rasa hormat seorang isteri akan hilang apabila suami berubah sikap yang tidak boleh diterima oleh isteri. Antaranya adalah seperti berikut :

1) Tak menunaikan solat

Suami selaku ketua keluarga adalah contoh paling utama untuk isteri dan anak. Bimbingan suami paling penting dalam sebuah keluarga tau. Jika ketua keluarga pun dah ketepikan tuntutan agama macam mana nak membimbing dan membentuk keluarga bahagia yang diredhai Allah swt. Jadi isteri tak nampak peranan suami dalam membimbing dan mula tawar hati.

2) Abaikan tanggungjawab

Suami yang abaikan tanggungjawab dikategorikan sebagai tidak matang lebih-lebih lagi apabila semua tanggungjawab diletakkan pada isteri. Segala keperluan rumah ditanggung sepenuhnya oleh isteri sedangkan segala nafkah adalah di atas tanggungjawab suami. Situasi ini akan menyebabkan isteri merasa tertekan dan mula hilang hormat pada suami.

3) Panas baran dan suka lepaskan kemarahan pada isteri

Paling yg ditakutkan dalam rumahtangga ialah suami yg bersikap panas baran. Kadang benda yang kecil pun boleh jadi masalah yang besar baginya dan mula bertindak di luar kawalan sehingga isteri dan anak2 menjadi mangsa. Situasi ini akan beri tekanan emosi pada isteri manakala anak2 akan menjadi trauma dan takut untuk dekat dengan ayah.

4) Curang dan tak hargai isteri

Bagi seorang isteri, harta kekayaan bukanlah apa yang diimpikan tetapi kesetiaan dan kejujuran itulah yang paling utama. Bahagianya seorang isteri bila dapat suami yang sangat menghargai dirinya dengan menerima seadanya. Paling sedih bila suami bukan sahaja tak menghargai malah berlaku curang di belakangnya.

5) Mengabaikan anak-anak

Menjaga dan membesarkan anak adalah tugas bersama suami isteri tau. Jadi suami perlulah ambik tanggungjawab jugak dan beri perhatian sepenuhnya pada anak-anak. Bukan serah sepenuhnya pada isteri kerana isteri perlukan rehat jugak. Paling elok kalau suami luangkan masa jaga anak dan bagi masa untuk isteri berehat.

Sebagai kesimpulannya, encik suami hendaklah tahu akan peranan dan tangungjawab selaku tonggak utama dalam keluarga. Kalau tidak isteri akan cepat tawar hati pada suami ya. Bentuklah keluarga yang sempurna dan bahagia hingga ke akhir hayat.

Comments

  Leave a Reply

  Your email address will not be published. Required fields are marked *

  Latest articles

  KENAPA PERLU BUKA BUKU PINK?

  Salah satu perkara utama apabila anda mengetahui bahawa anda hamil adalah untuk membuka buku pink. Bila waktu sesuai buka buku pink ibu mengandung? Bagi ibu-ibu yang baru pertama kali bakal [...]
  Read more

  7 Pantang Larang Ketika Berpantang

  Waktu berpantang adalah waktu yang sukar untuk ibu yang baru sudah bersalin.Kenapa waktu berpantang dianggap waktu sukar ? Hal ini adalah kerana waktu berpantang adalah waktu dimana ibu-ibu hamil perlu [...]
  Read more
  Let's get Social ! Follow us on Social Media :
  Need Help ?
  Phone : +609-667 1410
  Operation Hour :
  Sun - Thu : 9:00am - 5:30pm
  Fri : 9:00am - 11:00am
  Disclaimer
  Product effectiveness depends on individual suitability.
  Each result may different for every individual.
  Copyright 2023 © Mamariam Sdn Bhd 201601043013(1213955-V). All rights reserved.
  RM0.00 0
  Cart

  No products in the cart.

  Continue Shopping