BERSALIN HOSPITAL KERAJAAN ATAU SWASTA ? MANA JADI PILIHAN MOMMY ?

 

“Bersalin hospital mana ? ”

 

Mesti dari awal trimester lagi ibu duk asyik fikir kan nak bersalin hospital mana ! Mesti bakal ibu nak bersalin dengan layanan yang terbaik dari staff hospital kan ? Namun , Bakal ibu perlu banyak Tanya orang yang berpengalaman sebelum membuat pilihan . Untuk pandangan jangka masa yang panjang, hospital mana yang lebih bagus, kerajaan atau swasta? Pening nak hospital mana ? Haa meh baca dulu kat bawah ni !!

 

(A) K O S  P E R U B A T A N

 

HOSPITAL KERAJAAN

Bil hospital kerajaan tak melambung sebab disubsidi. Kos perubatan hospital kerajaan pun berpuas hati dah .Kadang kita merasa terlalu murah dan x percaya rawatan macam tu sebab dah memuaskan .

Doktor dan jururawat juga semua baik hati , berbaloi dengan bayaran . Bersyukurlah dengan mereka . tidak semua orang boleh melakukannya kerana tidak semua orang sanggup to get their hands dirty.

 

HOSPITAL SWASTA

Hospital swasta di Malaysia ada beberapa peringkat . Ada yang mahal , ada yang sederhana mahal dan ada yang terlalu mahal . Bersalin normal di hospital swasta , sebilik biasanya RM 9000. Rawatan yang diberikan sama sahaja dengan hospital kerajaan , Cuma keselesaan sahaja berbeza .

 

 

(B) M E M I L I H  D O K T O R

 

HOSPITAL KERAJAAN

Untuk ibu yang membuat buki merah dekat hospital kerajaan , beliau tak boleh memilih doktor sebab bilangan pesakit terlalu ramai . Bersalin bergantung pada doktor yang bertugas hari tersebut . Ada jugak sesetengah hospital yang boleh memilih doktor , Cuma bayaran lebih mahal sikit .

 

HOSPITAL SWASTA

Boleh memilih doktor semasa membuat pendaftaran dekat kauter . Tapi ada jugak hospital swasta tak boleh memilih doktor sebab terlalu ramai pesakit dan ada jugak doktor menolak sebab dah penuh koata .

Hospital swasta boleh memilih doktor sama dri first checkup sampai pantang , sebab tu ramai oorang memilih hospital swasta . Doktor yang sama lebih selesa untuk berborak dan boleh bertanya apa2 soalan .

 

 

(C) P E M E R I K S A A N  S U S U L A N

 

HOSPITAL KERAJAAN

Lepas baby balik ke rumah , biasanya jururawat dari klinik desa berdekatan akan pergimerawat dekat rumah . Jika ada apa2 masalah , call je jururawat then diorang terus datang ke rumah . Jururawat memeriksa keadaan baby dan ibu , jika ada masalah , barulah dia suruh rujuk hospital .

 

HOSPITAL SWASTA

Hospital swasta tidak menawarkan perkhidmatan house call . Btw kalau ibu ada masalah untuk ke hospital , hospital swasta biasanya hantar borang dan hantar dekat KKM supaya jururawat di klinik berdekatan untuk pemeriksaan susulan baby dan ibu .

 

(D) W A K T U  M E N U N G G U

 

HOSPITAL KERAJAAN

Hospital kerajaan dibina untuk umum . Memudahkan orang yang kurang berkemampuan . Jadi tak hairan la hospital kerajaan menunggu lama . Tiap2 masa penuh orang . Nak ambil ubat kat farmasi pun kena tunggu lama .

 

HOSPITAL SWASTA

Hospital swasta sebenarnya lama jugak menunggu .Sebab kadang kadang hospital swasta ni ramai jugak pesakit . Servis pendaftaran laju , Cuma bila nak jumpa doktor lambat sikit sebab setiap orang ada masalah yang berbeza – beza .Kadang2 doktor dahulukan kepada kanak-kanak atau ibu2 yang ada kes kecemasan .

 

 

Kesimpulan

Sebenarnya , nak bersalin ni kena ikut keselesaan & kemampuan ,boleh je mana2 hospital , asal tak memudaratkan kita semua .. Hospital swasta lebih selesa , luas dan suami pun boleh keluar masuk bila – bila masa .Walau bagaimana pun , kita pilih yang mana mudah  untuk memastikan ibu dan selamat selamat  .

 

 

 

Sumber : http://www.nadiaazmi.com/2018/08/beranak-di-hospital-kerajaan-vs-swasta/

Comments

  Leave a Reply

  Your email address will not be published. Required fields are marked *

  Latest articles

  KENAPA PERLU BUKA BUKU PINK?

  Salah satu perkara utama apabila anda mengetahui bahawa anda hamil adalah untuk membuka buku pink. Bila waktu sesuai buka buku pink ibu mengandung? Bagi ibu-ibu yang baru pertama kali bakal [...]
  Read more

  7 Pantang Larang Ketika Berpantang

  Waktu berpantang adalah waktu yang sukar untuk ibu yang baru sudah bersalin.Kenapa waktu berpantang dianggap waktu sukar ? Hal ini adalah kerana waktu berpantang adalah waktu dimana ibu-ibu hamil perlu [...]
  Read more
  Let's get Social ! Follow us on Social Media :
  Need Help ?
  Phone : +609-667 1410
  Operation Hour :
  Sun - Thu : 9:00am - 5:30pm
  Fri : 9:00am - 11:00am
  Disclaimer
  Product effectiveness depends on individual suitability.
  Each result may different for every individual.
  Copyright 2023 © Mamariam Sdn Bhd 201601043013(1213955-V). All rights reserved.
  RM0.00 0
  Cart

  No products in the cart.

  Continue Shopping