‘CHECK-UP’ KEHAMILAN DI KLINIK SWASTA VERSUS KLINIK KERAJAAN: MANA SATU PILIHAN BAKAL-BAKAL IBU SEKALIAN?

Mesti ramai ibu-ibu yang ada konflik untuk buat pemeriksaan kesihatan sepanjang hamil di klinik swasta atau kerajaan (klinik kesihatan) kan? Ada yang kejap ke klinik swasta, kejap klinik kerajaan. Yang pasti, dua-dua mempunyai kelebihan dan kelemahan masing-masing. Jadi, mari kita nilai yang mana lebih baik!

 

PERBEZAAN PEMERIKSAAN IBU HAMIL DI KLINIK KERAJAAN DAN SWASTA

1) Prosedur buka buku kehamilan

Klinik kerajaan:

Akan ada pemeriksaan menyeluruh untuk tahu tahap kesihatan ibu secara terperinci. Anda perlu mengisi maklumat dalam buku pink, buat ujian air kencing, timbang berat, tekanan darah, ambil ujian darah dan pemeriksaan perut.

Klinik swasta:

Prosedur klinik swasta agak mudah berbanding klinik kesihatan. Hanya perlu buka buku kehamilan, ujian air kencing, timbang, tekanan darah dan scan baby.

 

2) Waktu temu janji ‘check up’

Klinik kerajaan:

Kebiasaan nya ibu-ibu perlu mengambil nombor dan menunggu giliran. Jadi, Ibu-ibu perlu datang awal pagi bagi mengelak menunggu terlalu lama. Ini antara kekurangan yang kebiasaan ibu-ibu kurang gemar, makanya mereka memlih untuk ke klinik swasta.

Namun, ini bergantung pada klinik kerajaaan atau klinik kesihatan yang kita kunjungi juga. Ada yang proses nya lebih cepat.

 

Klinik swasta:

Hanya mengambil nombor dan menunggu giliran anda sehingga dipanggil. Anda juga boleh hadir bila-bila masa mengikut temujanji anda dengan doktor. Kalau yang kerja dan susah untuk mohon cuti, meraka boleh membuat temujanji pada hujung minggu.

 

3) Prosedur pemeriksaan kehamilan

Klinik kerajaan:

Perlu membuat ujian air kencing selepas mendapat nombor giliran. Seterusnya perlu cek tekanan darah, timbang berat dan cek bacaan HB.

 

Klinik swasta:

Perlu melakukan ujian air kencing, timbang berat dan tunggu masa untuk scan baby. Lebih nya klinik swasta ni, kita dapat scan baby jadi kita akan tahu dengan jelas perkembangan baby dari segi kedudukan okay atau tidak, air ketuban macam mana. Boleh monitor degupan jantung baby juga. Kalau di klinik kerajaan, doktor akan scan bila terdapat masalah pada kandungan.

 

4) Bayaran dan ubat

Klinik kerajaan:

Di sini, tiada bayaran dan ubat / vitamin kehamilan adalah percuma

 

Klinik swasta:

Kebiasaan nya bayaran di klinik swasta mengikut harga yang telah ditetapkan oleh klinik berkenaan. Sesetengah ibu-ibu mengelak ke klinik swasta disebabkan harga yang agak mahal.

 

Apa-apa pun, yang penting ibu-ibu perlu melakukan pemeriksaan kesihatan tak kisah di klinik swasta atau klinik kesihatan biasa. Ini penting untuk memastikan perkembangan janin anda baik dan juga mengelak apa-ap komplikasi di masa hadapan. Semoga bermanfaat!

 

 

 

 

Sumber: Athirah Assin

Comments

  Leave a Reply

  Your email address will not be published. Required fields are marked *

  Latest articles

  KENAPA PERLU BUKA BUKU PINK?

  Salah satu perkara utama apabila anda mengetahui bahawa anda hamil adalah untuk membuka buku pink. Bila waktu sesuai buka buku pink ibu mengandung? Bagi ibu-ibu yang baru pertama kali bakal [...]
  Read more

  7 Pantang Larang Ketika Berpantang

  Waktu berpantang adalah waktu yang sukar untuk ibu yang baru sudah bersalin.Kenapa waktu berpantang dianggap waktu sukar ? Hal ini adalah kerana waktu berpantang adalah waktu dimana ibu-ibu hamil perlu [...]
  Read more
  Let's get Social ! Follow us on Social Media :
  Need Help ?
  Phone : +609-667 1410
  Operation Hour :
  Sun - Thu : 9:00am - 5:30pm
  Fri : 9:00am - 11:00am
  Disclaimer
  Product effectiveness depends on individual suitability.
  Each result may different for every individual.
  Copyright 2023 © Mamariam Sdn Bhd 201601043013(1213955-V). All rights reserved.
  RM0.00 0
  Cart

  No products in the cart.

  Continue Shopping