ISTERI TIBA-TIBA BENCI BAU SUAMI KETIKA HAMIL?

Kehamilan mengubah banyak aspek dalam kehidupan serta tubuh badan si ibu. Namun, terdapat juga beberapa perkara pelik yang si ibu alami ketika hamil. Salah satunya adalah benci dengan bau atau aroma suami. Pelik tapi benar, apa punca disebalik situasi ini ya? Haa mari sama-sama kita baca penerangan tentang situasi unik ini:

 

1) Peningkatan dan perubahan hormon

 

Ketika hamil, hormon hCG (Human Chorionic Gonadotropin) dan estrogen meningkat menyebabkan tahap sensitiviti terhadap deria bau ibu hamil bertambah. Justeru itu, simptom ‘’alahan” seperti si ibu tidak tahan dengan bau badan suami kerap berlaku terutamanya diawal kehamilan. Daddies diluar sana jangan berkecil hati tau bila isteri tiba-tiba x nak duduk dekat hehe!

 

2) Hiperosmia

 

Hiperosmia menyebabkan deria bau seseorang meningkat dan menjadi hipersensitif. Ibu hamil biasanya mengalami simptom ini. Tiba-tiba je bau badan suami menjadi kurang enak dan boleh membuatkan mual dan hendak muntah. Mommies jangan risau ya! Hiperosmia cenderung untuk hilang setelah kadar hormon kembali normal. Lega sikit kan?

 

Pelik, tapi benar. Ianya berlaku kepada sesetengah orang. Mujurlah perkara pelik ini biasanya berakhir sebaik usia kandungan masuk empat bulan. Kepada para suami, jika isteri anda berperangai sebegini, banyakkan bersabar ya! Sikap pelik isteri ni disebabkan oleh pengaruh hormon. Bertabahlah semua, ia tidak lama!

Comments

  Leave a Reply

  Your email address will not be published. Required fields are marked *

  Latest articles

  KENAPA PERLU BUKA BUKU PINK?

  Salah satu perkara utama apabila anda mengetahui bahawa anda hamil adalah untuk membuka buku pink. Bila waktu sesuai buka buku pink ibu mengandung? Bagi ibu-ibu yang baru pertama kali bakal [...]
  Read more

  7 Pantang Larang Ketika Berpantang

  Waktu berpantang adalah waktu yang sukar untuk ibu yang baru sudah bersalin.Kenapa waktu berpantang dianggap waktu sukar ? Hal ini adalah kerana waktu berpantang adalah waktu dimana ibu-ibu hamil perlu [...]
  Read more
  Let's get Social ! Follow us on Social Media :
  Need Help ?
  Phone : +609-667 1410
  Operation Hour :
  Sun - Thu : 9:00am - 5:30pm
  Fri : 9:00am - 11:00am
  Disclaimer
  Product effectiveness depends on individual suitability.
  Each result may different for every individual.
  Copyright 2023 © Mamariam Sdn Bhd 201601043013(1213955-V). All rights reserved.
  RM0.00 0
  Cart

  No products in the cart.

  Continue Shopping