JANGAN LENGAHKAN UNTUK CERAI SUSU BADAN BILA SUDAH SAMPAI WAKTUNYA. JOM AMALKAN TIPS DI BAWAH KALAU NAK MUDAH CERAI SUSU BADAN DENGAN ANAK !!

Selalunya bila anak dah makin besar, mommies mesti dah siap sedia kan untuk cerai susu dengan anak. Paling sesuai ialah bila anak dah masuk umur 2 tahun. Tapi susah jugak mommies fikirkan cara macam mana kan.. Aduhai anak.. Nak tak nak kena jugak.

Jangan risau, meh nur share tips untuk mudahkan mommies ye hehe

1) Tak Payah Offer

Mungkin sebelum ni mommies selalu sangat offer susu dekat anak kan. Jadi untuk kali ni jangan offer. Tunggu sampai anak sendiri yang mintak. Selagi anak tak mintak, mommies buat tak tahu je.

2) Dedahkan Makanan Pelengkap

Pada usia 2 tahun ni anak-anak lebih suka makan. Jadi, elok sangat mommies kenalkan makanan pelengkap untuk anak seperti bubur, biskut baby atau kurma dan buah buahan.

3) Lengahkan atau Pendekkan Tempoh Penyusuan

Mommies cuba lengahkan masa bila anak minta susu. Takpun, cuba pendekkan tempoh penyusuan. Sebelum tu mommies bagitau awal2 dekat anak contohnya “ Mommies bagi sikit je tau. Tak boleh banyak2”.

4) Beritahu Secara Berhemah

Anak dah mula mudah untuk faham pada usia 2 tahun ni. Jadi, mommies boleh perlahan-lahan bagitahu anak untuk hentikan susu badan. Sebagai contoh :
“Abang/kakak ni dah besar. Dah tak boleh dah nak minum susu. Nanti makan nasi atau biskut ye. Lagi sedap tau”.

5) Sediakan Botol Air Masak Pada Waktu Malam

Anak yang lebih besar perlukan kuantiti air yang banyak mengikut keperluan badan. Jadi, sesuai tau mommies gantikan air masak dengan susu pada waktu malam. Cara ini dapat bantu kurangkan kekerapan anak menyusu.

6) Suami Mainkan Peranan

Ayah boleh bantu mommies dengan cara alih perhatian anak dengan aktiviti lain. Anak ni bila dah sibuk bermain pasti akan lupa untuk mintak susu tau.

Okay, itu je tips yang boleh nur share dengan mommies. Jangan lupa tau amalkan kalau nak cepat cerai susu badan dengan anak. Lepas ni, tak perlu rungsing apa dah hehe.

Comments

  Leave a Reply

  Your email address will not be published. Required fields are marked *

  Latest articles

  KENAPA PERLU BUKA BUKU PINK?

  Salah satu perkara utama apabila anda mengetahui bahawa anda hamil adalah untuk membuka buku pink. Bila waktu sesuai buka buku pink ibu mengandung? Bagi ibu-ibu yang baru pertama kali bakal [...]
  Read more

  7 Pantang Larang Ketika Berpantang

  Waktu berpantang adalah waktu yang sukar untuk ibu yang baru sudah bersalin.Kenapa waktu berpantang dianggap waktu sukar ? Hal ini adalah kerana waktu berpantang adalah waktu dimana ibu-ibu hamil perlu [...]
  Read more
  Let's get Social ! Follow us on Social Media :
  Need Help ?
  Phone : +609-667 1410
  Operation Hour :
  Sun - Thu : 9:00am - 5:30pm
  Fri : 9:00am - 11:00am
  Disclaimer
  Product effectiveness depends on individual suitability.
  Each result may different for every individual.
  Copyright 2023 © Mamariam Sdn Bhd 201601043013(1213955-V). All rights reserved.
  RM0.00 0
  Cart

  No products in the cart.

  Continue Shopping