JENIS SENAMAN KETIKA HAMIL YANG MEMBANTU MEMUDAHKAN PROSES BERSALIN, BOLEH AJAK BAKAL AYAH BUAT SEKALI YA!

Terdapat banyak cara dan jenis senaman yang menarik untuk ibu mengandung. Jika dilakukan secara konsisten ia boleh memudahkan proses kelahiran bayi nanti.

Proses kehamilan adalah salah satu fasa yang paling bermakna dan menggembirakan oleh seorang insan yang bakal bergelar ibu. Sudah semestinya semua para ibu inginkan yang terbaik utuk bayi yang sedang dikandungnya. Selain pemakanan yang sihat, tahukah anda ada beberapa jenis senaman yang boleh dilakukan sepanjang mengandung untuk manfaat si ibu lebih-lebih lagi untuk bayi sekali.

Menurut kajian yang dilaksanakan oleh pakar dari luar negara, fizikal yang aktif ketika hamil mampu memberikan manfaat yang besar dan antaranya adalah mampu memendekkan tempoh bersalin dengan mempercepatkan bukaan jalan.

Ketika berbadan dua, ramai di antara kita mendapati agak sukar untuk melakukan senaman. Namun, jangan risau, ada beberapa jenis senaman yang direka khas untuk ibu mengandung. Antaranya adalah:-

1) Squat

Senaman ini membantu menguatkan otot punggung ibu dan mendorong bayi untuk turun lebih rendah. Mudah sahajaa hanya berdiri, buka kangkang dan turun perlahan-lahan hingga ke posisi mencangkung . Tahan selama 30 saat dan berdiri semula

 

2) Duduk di atas bola

Senaman ini sangat membantu ketika kontraksi sedang berlaku. Gunakan bola khas untuk ibu mengandung bagi memberikan lebih keselesaan.

 

3) Berjalan kaki

Aktiviti ini juga sangat membantu untuk mempercepatkan bukaan laluan besalin. Jika sudah mengalami tanda-tanda untuk besalin, sangat disarankan untuk banyakkan berjalan bagi membantu bayi turun dan berada dalam posisi ideal untuk dilahirkan secara normal.

 

Kesimpulannnya, para bakal ibu digalakkan untuk melakukan sedikit senaman ringan walaupun sedang sarat berbadan dua bagi memastikan ibu dan bayi sentiasa dalam keadaan baik. Semoga perkongsian kali ini memberi sedikit sebanyak input kepada semua para bakal ibu di luar sana. Jangan lupa share ya !

Comments

  Leave a Reply

  Your email address will not be published. Required fields are marked *

  Latest articles

  KENAPA PERLU BUKA BUKU PINK?

  Salah satu perkara utama apabila anda mengetahui bahawa anda hamil adalah untuk membuka buku pink. Bila waktu sesuai buka buku pink ibu mengandung? Bagi ibu-ibu yang baru pertama kali bakal [...]
  Read more

  7 Pantang Larang Ketika Berpantang

  Waktu berpantang adalah waktu yang sukar untuk ibu yang baru sudah bersalin.Kenapa waktu berpantang dianggap waktu sukar ? Hal ini adalah kerana waktu berpantang adalah waktu dimana ibu-ibu hamil perlu [...]
  Read more
  Let's get Social ! Follow us on Social Media :
  Need Help ?
  Phone : +609-667 1410
  Operation Hour :
  Sun - Thu : 9:00am - 5:30pm
  Fri : 9:00am - 11:00am
  Disclaimer
  Product effectiveness depends on individual suitability.
  Each result may different for every individual.
  Copyright 2023 © Mamariam Sdn Bhd 201601043013(1213955-V). All rights reserved.
  RM0.00 0
  Cart

  No products in the cart.

  Continue Shopping