PENJAGAAN BAYI BARU LAHIR : Strategi Bagi Ibu Bapa yang Tertekan

Aktiviti harian mommy dan dady akan menjadi sibuk selepas kehadiran seorang cahaya mata. Penjagaan bayi yang baru lahir mungkin  terhad dari segi penyusuan, mandi, menukar lampin dan memujuk.

Penjagaan kesihatan bayi juga amat penting kalau mommy dan dady tak nak stress kemudian hari. Jom sama-sama dapatkan strategi yang terbaik untuk menguruskan bayi baru lahir.

1. Menyusu bayi mengikut permintaan

 

Menyusu bayi tidak kurang 8 hingga 12 kali sehari. Biasanya selepas 2 hingga 3 bulan bayi akan selesa dengan penyusuan sebanyak 6 hingga 8 kali sehari.

 

2. Apa yang perlu mommy dan dady  buat sekiranya bayi selalu menangis

 

Sekiranya bayi selalu menangis ada kemungkinan bayi mommy lapar, perlu ditukarkan lampin, atau hendak menukar kedudukan kerana tidak selesa. Mommy dan dady akan tertekan sekiranya bayi anda menangis secara berterusan tanpa henti.

 

3. Mengetahui bila bayi  kenyang ketika menyusu

 

Apabila bayi berhenti menghisap, menutup mulut atau mengalih mulutnya dari puting, dia mungkin kekenyangan atau berehat sebentar. Cuba sendawakan bayi atau tunggu sebentar sebelum menyusukan sekali lagi. Sekiranya bayi kenyang, bayi akan mengelak daripada disusukan.

 

4. Mengikuti cara bayi mommy  menyusu

Mengikuti cara bayi menyusu sebagai contoh seperti menyusu secara mengiring, dan menggeliat, atau mengikut pergerakan bibir bayi.

 

5. Menyusu dengan mencukupi

Perhatikan kepuasan bayi antara masa penyusuan, kesihatan kulit dan peningkatan berat badan sangat penting. Bayi mommy mungkin tidak menyusu dengan secukupnya sekiranya dia kurang membuang air besar atau air kecil.

Comments

  Leave a Reply

  Your email address will not be published. Required fields are marked *

  Latest articles

  KENAPA PERLU BUKA BUKU PINK?

  Salah satu perkara utama apabila anda mengetahui bahawa anda hamil adalah untuk membuka buku pink. Bila waktu sesuai buka buku pink ibu mengandung? Bagi ibu-ibu yang baru pertama kali bakal [...]
  Read more

  7 Pantang Larang Ketika Berpantang

  Waktu berpantang adalah waktu yang sukar untuk ibu yang baru sudah bersalin.Kenapa waktu berpantang dianggap waktu sukar ? Hal ini adalah kerana waktu berpantang adalah waktu dimana ibu-ibu hamil perlu [...]
  Read more
  Let's get Social ! Follow us on Social Media :
  Need Help ?
  Phone : +609-667 1410
  Operation Hour :
  Sun - Thu : 9:00am - 5:30pm
  Fri : 9:00am - 11:00am
  Disclaimer
  Product effectiveness depends on individual suitability.
  Each result may different for every individual.
  Copyright 2023 © Mamariam Sdn Bhd 201601043013(1213955-V). All rights reserved.
  RM0.00 0
  Cart

  No products in the cart.

  Continue Shopping