PENTINGNYA IBU-IBU PERLU MEMPUNYAI BERAT BADAN IDEAL KETIKA 9 BULAN USIA KEHAMILAN

Berat badan merupak aspek yang penting perlu diambil berat semasa kehamilan. Berat badan yang ideal dapat mengurangkan serta mengelakkan risiko yang dialami oleh ibu dan bayi.
Disini pentingnya para ibu menjaga berat badan yang ideal. Berat yang ideal menjamin kesihatan ibu dan bayi dalam kandungan

 

Mengurangkan Risiko Obesiti & Diabetes Pada Anak

– Genetik bayi boleh berubah apabila kenaikan berat badan tidak normal semasa bayi sedang berkembang.
– perubahan hormon berlaku semasa kehamilan, kadar glukosa darah wanita yang menghidap diabetes semasa mengandung mungkin meningkat dan boleh menjadi sukar untuk dikawal. Tahap glukosa darah yang tidak terkawal meningkatkan risiko komplikasi kepada kedua-dua ibu dan bayi.

Ketidakselasaan Ibu Hamil Berkurang

– Kelebihan berat badan akan menyebabkan ketidakselasaan ibu, seperti sakit punggung kebas kaki, terlalu penat untuk bersenam. Masalah lain pula pedih ulu hati, buasir dan sengal sendi.

Mencegah Cacat Ketika Lahir

– Sekiranya berat badan berlebihan, risiko yang tinggi kepada bayi mengalami kecacatan ketika hamil apabila lahir. Ini termasuklah masalah jantung & cacat sistem saraf.

 

Bayi Tidak Terlalu Besar

– penambahan berat badan ketika hamil akan memberi kesan pada saiz bayi. Saiz bayi yang lahir akan lebih besar dari biasa. Risiko tinggi mengalami pelbagai masalah kesihatan apabila membesar. Juga kemungkinan risko bersalin secara pembedahan ceasarean.

 

 

Mengelak Bersalin Pramatang

– semakin tinggi berat badan ibu, semakin besar kemungkinan bayi lahir pramatang. Oleh itu pentingnya menjaga berat badan ideal semasa hamil dengan mengawal pengambilan makanan & minuman manis.

 

 

Kekal Sihat

– Dalam masa 6 bulan selepas bersalin, ibu perlu turunkan berat badan secara ideal. Jika dalam masa tersebut berat badan tidak dapat diturunkan, ibu akan memiliki risiko obesiti pada 10 tahun akan datang.

Comments

  Leave a Reply

  Your email address will not be published. Required fields are marked *

  Latest articles

  KENAPA PERLU BUKA BUKU PINK?

  Salah satu perkara utama apabila anda mengetahui bahawa anda hamil adalah untuk membuka buku pink. Bila waktu sesuai buka buku pink ibu mengandung? Bagi ibu-ibu yang baru pertama kali bakal [...]
  Read more

  7 Pantang Larang Ketika Berpantang

  Waktu berpantang adalah waktu yang sukar untuk ibu yang baru sudah bersalin.Kenapa waktu berpantang dianggap waktu sukar ? Hal ini adalah kerana waktu berpantang adalah waktu dimana ibu-ibu hamil perlu [...]
  Read more
  Let's get Social ! Follow us on Social Media :
  Need Help ?
  Phone : +609-667 1410
  Operation Hour :
  Sun - Thu : 9:00am - 5:30pm
  Fri : 9:00am - 11:00am
  Disclaimer
  Product effectiveness depends on individual suitability.
  Each result may different for every individual.
  Copyright 2023 © Mamariam Sdn Bhd 201601043013(1213955-V). All rights reserved.
  RM0.00 0
  Cart

  No products in the cart.

  Continue Shopping