KESAN NEGATIF KEPADA JANIN SEKIRANYA EMOSI IBU TIDAK STABIL KETIKA HAMIL.

“ Gangguan emosi ibu hamil jangan ingat bayi dalam kandungan tak terkena tempiasnya ”

Bergitulah perumpamaan bagi mommies yang sarat hamil tetapi emosinya terganggu.

 

Umumnya mengetahui emosi ibu semasa sedang hamil sentiasa tidak stabil dan mudah sensitif kerana perubahan hormon. Akibatnya mereka akan cepat berubah mood dan lebih mudah menangis. Malah ibu hamil juga mudah terdedah kepada masalah kesihatan mental seperti kemurungan, tekanan dan gangguan emosi yang disebabkan pelbagai faktor dalaman mahupun luaran dan lain-lain.

 

Antaranya ialah:-

 

1- PENTING KESIHATAN MENTAL IBU UNTUK BABY YANG BAKAL DILAHIRKAN

 

 

Tekanan psikologi berupaya meningkatkan risiko melahirkan anak yang ada masalah seperti kuat meragam pada dua tahun pertama kelahiran. Selain itu juga, hubungan ibu dan anak juga boleh terganggu oleh faktor kemurungan, kebimbangan yang tinggi dan masalah penggunaan bahan terlarang.

 

2- TEKANAN BERTERUSAN AKAN MENGALAMI  KEMURUNGAN SELEPAS BERSALIN.

 

 

Jika sakit tersebut tidak dirawat, ia memudaratkan kesihatan ibu serta bayi dalam kandungan dan selepas kelahiran. Seeloknya ibu hamil perlu terbuka dalam berkongsi perasaan dan menjaga pemakanan serta kesihatan fizikal.

 

3- TERGANGGUNYA PERKEMBANGAN OTAK BAYI

 

 

Stress ibu hamil juga mampu memberi kesan dalam jangka masa panjang, di mana ia dikaitkan dengan masalah tingkah laku anak yang sukar dikendalikan. Ini adalah disebabkan terganggunya perkembangan otak yang berlaku ketika dalam kandungan. Hal ini tentunya akan mewujudkan komplikasi ketika si anak semakin meningkat usianya.

 

Apa yang lebih membimbangkan, terdapat penelitian yang menunjukkan bahawa stress ibu hamil juga dikaitkan dengan risiko autisme pada anak yang bakal lahir.

 

4- KELAHIRAN PRAMATANG

 

Dalam keadaan yang lebih kronik, stres juga boleh mewujudkan kelahiran pramatang yang berisiko kepada bayi dan juga ibu. Dalam kes yang tertentu, keletihan atau stress yang melampau boleh menimbulkan pelbagai komplikasi lain serta mengganggu perkembangan bayi hingga menjadi punca keguguran atau kematian bayi dalam kandungan.

 

 

5- RISIKO BAYI KECIL / KURANG BERAT BADAN

 

Menurut sumber, apabila ibu hamil mengalami stress, tubuhnya akan mengeluarkan sejumlah hormon yang mempengaruhi degupan jantung menjadi lebih cepat berbanding biasa. Perubahan kadar degupan jantung akibat stress ini secara tidak langsung akan menjejaskan sistem peredaran darah dan seterusnya mempengaruhi proses penyaluran nutrisi oleh ibu kepada bayi hingga boleh menyebabkan bayi yang dikandungkan terlalu kecil berbanding usia normal.

 

 

Comments

  Leave a Reply

  Your email address will not be published. Required fields are marked *

  Latest articles

  KENAPA PERLU BUKA BUKU PINK?

  Salah satu perkara utama apabila anda mengetahui bahawa anda hamil adalah untuk membuka buku pink. Bila waktu sesuai buka buku pink ibu mengandung? Bagi ibu-ibu yang baru pertama kali bakal [...]
  Read more

  7 Pantang Larang Ketika Berpantang

  Waktu berpantang adalah waktu yang sukar untuk ibu yang baru sudah bersalin.Kenapa waktu berpantang dianggap waktu sukar ? Hal ini adalah kerana waktu berpantang adalah waktu dimana ibu-ibu hamil perlu [...]
  Read more
  Let's get Social ! Follow us on Social Media :
  Need Help ?
  Phone : +609-667 1410
  Operation Hour :
  Sun - Thu : 9:00am - 5:30pm
  Fri : 9:00am - 11:00am
  Disclaimer
  Product effectiveness depends on individual suitability.
  Each result may different for every individual.
  Copyright 2023 © Mamariam Sdn Bhd 201601043013(1213955-V). All rights reserved.
  RM0.00 0
  Cart

  No products in the cart.

  Continue Shopping