SUAMI PON BOLEH MEROYAN LEPAS ISTERI BERSALIN?

 

Kemurungan atau meroyan selepas bersalin adalah perkara yang biasa berlaku kepada setiap wanita yang melahirkan anak. Mengendahkannya boleh menyebabkan ia berlanjutan seumur hidup, terutama jika tidak dirawat. Emosi ketika hamil dan isu kegelisahan bukan sahaja membawa kesan kepada ibu tetapi juga kepada seluruh keluarga, terutamanya suami. Kemurungan selepas bersalin dalam kalangan lelaki ini dikenali sebagai paternal postpartum depression (PPPD).

 

PPPD akan menyebabkan seseorang merasa lesu, kekurangan tenaga, tiada mood untuk bergaul dengan rakan atau bersenam. Selain itu, seseorang akan mula merasa lebih kecewa dan menghadapi masalah untuk fokus di tempat kerja.

Menurut kajian, punca ia berlaku adalah sama seperti wanita juga iaitu perubahan paras turun naik hormon yang menyebabkan gangguan emosi.

 

Jadi, apa yang perlu dilakukan?

 

1- Rawatan klinikal & tradisional

 

Sekiranya anda atau pasangan anda mungkin mengalami kemurungan, tidak kira apa pun penyebabnya, jangan ragu-ragu untuk mendapatkan bantuan profesional. Terdapat ramai doktor dan kaunselor yang telah dilatih dengan baik untuk membantu pesakit yang menghadapi masalah kemurungan ini. Anda boleh memilih untuk mendapatkan terapi secara klinikal atau tradisional.

 

Sebagai contoh, dapatkan bantuan pakar seperti melakukan Terapi Seni Ekspresif. Terapi ini dapat membantu dari segi menyokong proses pertumbuhan mental, emosi dan pemikiran individu.

2- Meluangkan masa bersama pasangan

Berada bersama isteri secara fizikal dengan bekerja dari rumah dengan lebih kerap dapat membantu suami untuk mengenal pasti keperluan asasnya dan sekaligus dapat meningkatkan penghargaan diri.

Sebagai contoh, meluangkan masa berkualiti bersama isteri secara berdua-duaan dengan mendengar masalah isteri dan menunjukkan sifat empati. Di samping itu, suami juga boleh membantu isteri untuk melakukan kerja rumah

 

3- Menggalakkan penglibatan sosial

 

Bersosial merupakan salah satu perkara yang boleh membantu seseorang untuk mengatasi kemurungan. Sekiranya pasangan anda mengalami kemurungan, bantulah pasangan anda dalam mengeratkan hubungan bersama orang terdekat dan orang sekeliling.

 

Walaupun sibuk menguruskan anak yang baru lahir, mengatur perjumpaan kecil bersama ahli keluarga atau rakan dapat membantu seseorang untuk menguatkan lagi ketahanan mental dan emosi.

 

4- Tidur yang secukupnya

 

Walaupun agak sukar untuk mendapatkan tidur yang secukupnya, tetapi ia sangat penting bagi mendapatkan kesihatan dalaman yang baik. Ini kerana kurang tidur dianggap sebagai penyebab terpenting dari masalah kesihatan mental yang semakin memburuk.

 

Tidur yang cukup membolehkan badan kembali sihat dan cergas. Tidur yang tidak mencukupi akan merosotkan pemikiran dan ingatan, sekaligus akan menyebabkan kesihatan emosi anda merosot. Jadi, cari inisiatif untuk mendapatkan jadual tidur yang lebih baik. Sebagai contoh, pasangan suami isteri boleh menukar giliran dalam menguruskan dan menjaga anak yang baru lahir.

 

 

Comments

  Leave a Reply

  Your email address will not be published. Required fields are marked *

  Latest articles

  KENAPA PERLU BUKA BUKU PINK?

  Salah satu perkara utama apabila anda mengetahui bahawa anda hamil adalah untuk membuka buku pink. Bila waktu sesuai buka buku pink ibu mengandung? Bagi ibu-ibu yang baru pertama kali bakal [...]
  Read more

  7 Pantang Larang Ketika Berpantang

  Waktu berpantang adalah waktu yang sukar untuk ibu yang baru sudah bersalin.Kenapa waktu berpantang dianggap waktu sukar ? Hal ini adalah kerana waktu berpantang adalah waktu dimana ibu-ibu hamil perlu [...]
  Read more
  Let's get Social ! Follow us on Social Media :
  Need Help ?
  Phone : +609-667 1410
  Operation Hour :
  Sun - Thu : 9:00am - 5:30pm
  Fri : 9:00am - 11:00am
  Disclaimer
  Product effectiveness depends on individual suitability.
  Each result may different for every individual.
  Copyright 2023 © Mamariam Sdn Bhd 201601043013(1213955-V). All rights reserved.
  RM0.00 0
  Cart

  No products in the cart.

  Continue Shopping