TIAP KALI HAMIL SUKAR NAK MASUK DAPUR?

Alahan mengandung yang dialami menjadikan susah untuk sediakan makanan dan sering elakkan diri untuk masuk dapur, Ini adalah sebabnya!
Saat kehamilan adalah momen indah bagi setiap wanita. Ada sesetengah ibu hamil alami alahan yang teruk sehingga tak terdaya untuk lakukan sebarang pekerjaan. Muntah dan loya menjadi “sahabat” baik ibu hamil sepanjang tiga bulan pertama dan ada yang lebih teruk gejala ini dialami sehingga saat melahirkan bayi. Tabahnya!
Juga pelbagai ragam yang ibu hamil alami termasuk sukar untuk terima aroma sekeliling sampai tak mampu jejakkan kaki masuk ke bahagian dapur.
Bagi yang tak biasa mengalaminya akan menganggapnya keterlaluan atau mengada-ngada tetapi hakikatnya inilah satu “penyakit” ibu hamil yang suami wajib untuk paham. Antara cara mengatasinya :

1. Makan sedikit dan kerap.

Perut yang kosong boleh menambah rasa loya. Kekalkan tahap dalam darah yang stabil dan cuba makan makanan kering dan hambar dalam jumlah sedikit sepanjang hari.

2. Makan bila perlu

Makan apa dan bila anda kehendaki, tetapi elakkan daripada makanan berlemak, berempah, berasid atau bergoreng. Ambil makanan yang kaya dengan protein dan vitamin B seperti yogurt. Makanan yang mudah dimakan dan dihadam seperti biskut juga boleh diambil.

3. Rehat yang cukup

Dapatkan rehat yang secukupnya dan ambil masa rehat daripada bekerja jika perlu. Tekanan dan keletihan boleh membuatkan mabuk kehamilan lebih teruk.

4. Minum teh halia.

Sediakan teh halia menggunakan akar yang disagat atau ambil sirap halia atau pil. Halia baik untuk melegakan perut dan mengurangkan loya. Namun, halia perlu digunakan dalam kuantiti yang sederhana dan dengan berhati-hati. Ia juga tidak berkesan bagi sesetengah orang.

5. Jus Mamariam

Dengan amalkan Jus Mamariam juga dapatkan bantu kurangkan loya-loya dan alahan yang dialami ibu hamil serta atasi masalah yang biasa ibu hamil alami seperti:
– Masalah Hb yang rendah
– Mengurangkan keputihan yang teruk semasa hamil
– Cegah masalah sembelit ibu hamil
– Menjadikan energy booster
– Kurangkan morning sickness

Comments

  Leave a Reply

  Your email address will not be published. Required fields are marked *

  Latest articles

  KENAPA PERLU BUKA BUKU PINK?

  Salah satu perkara utama apabila anda mengetahui bahawa anda hamil adalah untuk membuka buku pink. Bila waktu sesuai buka buku pink ibu mengandung? Bagi ibu-ibu yang baru pertama kali bakal [...]
  Read more

  7 Pantang Larang Ketika Berpantang

  Waktu berpantang adalah waktu yang sukar untuk ibu yang baru sudah bersalin.Kenapa waktu berpantang dianggap waktu sukar ? Hal ini adalah kerana waktu berpantang adalah waktu dimana ibu-ibu hamil perlu [...]
  Read more
  Let's get Social ! Follow us on Social Media :
  Need Help ?
  Phone : +609-667 1410
  Operation Hour :
  Sun - Thu : 9:00am - 5:30pm
  Fri : 9:00am - 11:00am
  Disclaimer
  Product effectiveness depends on individual suitability.
  Each result may different for every individual.
  Copyright 2023 © Mamariam Sdn Bhd 201601043013(1213955-V). All rights reserved.
  RM0.00 0
  Cart

  No products in the cart.

  Continue Shopping