TIPS ELAKKAN KEPUTIHAN KETIKA HAMIL

 

Bukan mudah ye proses yang perlu dilalui oleh wanita dari mula disahkan hamil hinggalah bersalin nanti. Dari bulan ke bulan, bermacam cabaran perlu ditempuhi, tambah-tambah bila ada keputihan yang terlalu banyak.

Eii tak selesanya bila ada keputihan melampau ni, siap dengan pakej berbau lagi. Arghh malunya bila nak bersama dengan suami nanti.

Stresnya rasa!!! Yang pernah alami je tau rasa tak selesa tu macam mana. Bila datang rasa gatal-gatal kat Miss V, rasa nak menggaru je tiap masa!

Mommy mesti pernah alami situasi camnie kan? Haa meh sini saya sharekan tips utk mommy elakkan keputihan dari berulang lagi. Make sure baca sampai habis tau, jangan skip.

 

 

Part ni paling paling penting tau. Pastikan lepas aje buang air kecil, bilas Miss V dengan air yang bersih tau dan lap sehingga kering. Then barulah  boleh pakai pakaian.

Ini dapat elakkan pembiakan bakteria pada Miss V mommy yang boleh mendatangkan bau yang kurang menyenangkan.

 

 

Pemakaian panty liner yang lama juga akan memburukkan lagi keadaan mommy. Sebaiknya, gantikan dengan panty liner baru tiap 2-3 jam dan tiap kali buang air kecil pun wajib gantikan dengan pantyliner yang baru.

Haa barulah lebih selesakan nak buat aktiviti harian tanpa gangguan kan, hehe.

 

Pengambilan air putih secukupnya dapat bantu elakkan badan dari dehidrasi tau. Jadi takdelah badan asyik lemau tak bertenaga je. Cik suami pun mesti happy je tengok wife ceria bertenaga, hehe.

Mommy disyorkan ambik 6-8 gelas air sehari tau supaya sentiasa sihat dan mampu untuk kawal jangkitan bakteria di Miss V.

 

 

Okay itu saja tips untuk kalini. Moga bermanfaat buat mommy semua. Take care ye mommy tambah- tambah di musim wabak covid-19.

 

Comments

  Leave a Reply

  Your email address will not be published. Required fields are marked *

  Latest articles

  KENAPA PERLU BUKA BUKU PINK?

  Salah satu perkara utama apabila anda mengetahui bahawa anda hamil adalah untuk membuka buku pink. Bila waktu sesuai buka buku pink ibu mengandung? Bagi ibu-ibu yang baru pertama kali bakal [...]
  Read more

  7 Pantang Larang Ketika Berpantang

  Waktu berpantang adalah waktu yang sukar untuk ibu yang baru sudah bersalin.Kenapa waktu berpantang dianggap waktu sukar ? Hal ini adalah kerana waktu berpantang adalah waktu dimana ibu-ibu hamil perlu [...]
  Read more
  Let's get Social ! Follow us on Social Media :
  Need Help ?
  Phone : +609-667 1410
  Operation Hour :
  Sun - Thu : 9:00am - 5:30pm
  Fri : 9:00am - 11:00am
  Disclaimer
  Product effectiveness depends on individual suitability.
  Each result may different for every individual.
  Copyright 2023 © Mamariam Sdn Bhd 201601043013(1213955-V). All rights reserved.
  RM0.00 0
  Cart

  No products in the cart.

  Continue Shopping