MOMMY ALAMI AIR LIUR BASI BERLEBIHAN KETIKA HAMIL? INI PUNCANYA..

Pernah tak ibu hamil alami air liur basi berlebihan waktu tengah hamil ni? Mesti pernah kan. Tapi apa puncanya?

Sebenarnya waktu hamil, badan ibu hamil akan mengalami banyak perubahan baru dan salah satunya adalah air liur basi yang banyak atau dikenali juga sebagai “HIPERSALIVASI”.
Kebiasaanya, kelenjar air liur menghasilkan dalam 1.5 liter air liur setiap hari namun ramai yang tidak sedari kerana ia terus ditelan.

Namun ketika hamil hormon kehamilan mempengaruhi penghasilan air liur lantas menghasilkan lebih banyak air liur basi dan meleleh ketika ibu hamil tidur. Hal ini sebenarnya tidak berbahaya, namun mungkin sedikit sebanyak mengganggu keselesaan ibu hamil.

Jom ketahui 5 punca air liur basi ketika hamil:

1. PERUBAHAN HORMON

Kebanyakkan ibu hamil akan mengalami perubahan hormon yang sangat ketara. Ia terjadi kerana pembentukan dan pertumbuhan janin dalam kandungan. Perubahan hormon inilah yang akan menyebabkan ibu hamil berasa mual, sakit kepala dan tidak selesa.

Ni salah satu punca membuat air liur yang dihasilkan oleh kelenjar di dalam mulut menjadi lebih banyak. Masalah ini juga menjadi salah satu dari penyebab mual saat hamil.

2. MULUT TERASA MASAM (ASID)

Peningkatan asid yang sangat tinggi dalam mulut juga menyebabkan air liur menjadi lebih banyak. Ia terjadi kerana ibu hamil memiliki asid yang tinggi di dalam perut.

Ini menyebabkan asid naik sampai ke kerongkongan dan membuat air liur menjadi lebih banyak.

3. MASALAH GIGI

Masalah kesihatan gigi dan mulut memang sangat penting untuk ibu hamil. Disebabkan itu pada lawatan pemeriksaan kehamilan ada terselit pemeriksaan gigi.

Ibu yang memiliki masalah gigi seperti gigi berlubang atau jangkitan pada gusi boleh menyebabkan penghasilan air liur menjadi sangat banyak. Ia akan menyebabkan ibu hamil merasa ingin menelan air liur sekaligus membuatkan penghasilan air liur yang lebih banyak.

4. REAKSI YANG NORMAL

Penghasilan air liur yang berlebihan memang sesuatu yang normal. Ia tetap akan berlaku walau pun ibu hamil tidak mengalami sebarang masalah seperti di atas.

Air liur sangat penting untuk memastikan bahagian mulut tidak kering dan mengelakkan mulut dari berbau. Keadaan ini juga penting untuk mencegah jangkitan pada bagian mulut akibat virus atau bakteria.

5. AKIBAT PENYAKIT

Air liur yang berlebihan juga boleh menjadi petanda bahawa ibu hamil mengalami penyakit tertentu. Kesan daripada asap rokok (second hand smoker), keracunan makanan, sakit tekak dan sebagainya.

***Sekiranya ibu hamil ada mengalami kesakitan ini secara berlarutan, segeralah berjumpa dengan doktor.

Comments

  Leave a Reply

  Your email address will not be published. Required fields are marked *

  Latest articles

  KENAPA PERLU BUKA BUKU PINK?

  Salah satu perkara utama apabila anda mengetahui bahawa anda hamil adalah untuk membuka buku pink. Bila waktu sesuai buka buku pink ibu mengandung? Bagi ibu-ibu yang baru pertama kali bakal [...]
  Read more

  7 Pantang Larang Ketika Berpantang

  Waktu berpantang adalah waktu yang sukar untuk ibu yang baru sudah bersalin.Kenapa waktu berpantang dianggap waktu sukar ? Hal ini adalah kerana waktu berpantang adalah waktu dimana ibu-ibu hamil perlu [...]
  Read more
  Let's get Social ! Follow us on Social Media :
  Need Help ?
  Phone : +609-667 1410
  Operation Hour :
  Sun - Thu : 9:00am - 5:30pm
  Fri : 9:00am - 11:00am
  Disclaimer
  Product effectiveness depends on individual suitability.
  Each result may different for every individual.
  Copyright 2023 © Mamariam Sdn Bhd 201601043013(1213955-V). All rights reserved.
  RM0.00 0
  Cart

  No products in the cart.

  Continue Shopping